OplevBarcelona.dk - Seværdigheder i Barcelona
Fado - Et kultursymbol for Portugal

Fado

Fado er for Portugal, hvad flamenco er for Spanien - et kultursymbol. Men der slutter, for det meste, lighederne. Hvor flamenco er energisk og kraftfuld, lige dele musik og dans, er fado fuld af sjæl.

Denne nationale musikform kommer fra mange forskellige indflydelser; fra Brasiliens Lundum, Maurernes sange, de afrikanske slavers sange og mange andre der er gået tabt i historiens tåger. Men, lige meget hvad oprindelsen er, så er fado simpelthen blevet identificeret med Lissabon.

Ingen anden form for dans kan helt så komplet fange både melankolien og kampen som fado. Den er kommet relativt sent i Portugals historie, i det 19. århundrede, men repræsenterer alligevel både fortiden og nutiden både for de lokale og turisterne.

Om det er den berømte Amália Rodrigues (død i 1999) og hendes Black Boat sang om den barske rejse for de afrikanske slaver eller en moderne gadekunstners sentimentale sang med samme lyd som amerikansk blues ala B. B. King, så er fado overalt.

Besøg en lille kro i Bairo Alto distriktet og du kan ikke undgå at høre nogle af de hjerteskærende lyde fra fadistaerne. Han akkompagnerer sig selv på et instrument, der minder om en lut fra middelalderen, og spiller en længselsfuld sang, der definerer Lissabons sjæl.

Spis et godt måltid ved en af de fine restauranter ved Rua das Gáveas og du kan høre en mere tempofyldt version. Træd indenfor i Travessa di Queimada, en natklub, der ligger i en stald fra det 17. århundrede, og hør ekkoet af de for længst forsvundne hestepassere. Maden og drikkevarerne vil varme din sjæl, mens sangeren river den itu med sin musik.

Synk ned i ’saudade’ (løst oversat til længselen) og forbered dig på en rensende musisk rejse med en kvindelig fadist. Hun er klædt i et sort sjal og hendes ord fortæller måske om en elskets død. Eller måske om kampen for frihed så længe nægtet. Men under fortvivlelsen, kan man også høre passionen for livet, der fylder det portugisiske folk.

Fado kommer fra det latinske ord for skæbne og fortæller om det uundgåelige. Men det river også i hjertet på dem, der længes inderligt efter fremtiden. Få andre former for udtryk kan så godt fange sorg og glæde og blande dem så godt.

Gå en tur over til Alfama området og hør en lidt anderledes stil. En stil mere påvirket af Maurerne, der engang dominerede i området. Området er fyldt med kunstnere af alle typer og tilbyder fado, der er mere lig den studerende af coimbra kender. Sangeren er iklædt den traditionelle tunge sorte kappe, strengene slås an og sangen begynder. Inden længe begynder tårerne at strømme. Det er ikke kun tårer af sorg, men af klarhed til at tage hvad der måtte komme.

Planlæg i forvejen og der er en chance for at se en forestilling med den berømte gruppe Madredeus. De vil sikre, at du ikke tager af sted igen uden at vide, i hvert fald med hjertet, hvad musikken fado går ud på.