OplevBarcelona.dk - Seværdigheder i Barcelona
En anderledes katedral

Lissabon Katedral

Lissabons rødder går flere århundreder tilbage. Så langt tilbage som det 4. århundrede var den bispedømme for den spirende katolske kirke. Men i modsætning til mange andre europæiske byer tog Lissabons historie en anderledes drejning. Den blev erobret af muslimske erobrere i det 8. århundrede. Det var en besættelse, der varede næsten 400 år.

Resultatet for den moderne rejsende er, at selv en så almindelig bygning som katedralen er lidt anderledes i denne portugisiske by. Sé de Lisboa, Santa Maria Maior Katedralen er et godt eksempel.

Efter den første konge af Portugal, Alfonso Henriques, med britisk hjælp, fik drevet maurerne ud af Lissabon i 1147 begyndte han et ambitiøst byggeprojekt. Noget af det første var Lissabon Katedralen, som den er blevet kendt som.

Som de fleste projekter fra middelalderen fortsatte dette i næsten 300 år. Resultatet er, at bygningen har mange forskellige stilarter, efterhånden som forandringer blev foretaget under bygningen.

Facaden er relativt simpel, et brugsbestemt sæt af vægge der, for tilskueren, ligner et fort. Men indenfor er der mange vidundere. Kapellet i klostergangen, for eksempel, indeholder mange arkitektoniske detaljer, der vil henrykke enhver, der kan lide katedraler. Her kan man se beviser for Lissabons romerske og arabiske perioder i den udgravede indre gård.

Den er bygget med den traditionelle latinske korsplan og har 3 midtergange, et tværskib og et hovedkapel. Buegangen er forbundet med kirken i østenden. Fra midten af gangen kan man se op mod indgangen og se et imponerende vindue med roser.

Mens du gør det, kan du se de høje hvælvinger, der var den største innovation i middelalderlige kirker, taget fra romerne. Det andet rosenvindue bliver oplyst af den varme sol i Lissabon med et blidt skær.

Gå igennem ambulatoriet og brug lidt tid på at beundre Loco Pacheco’s, en ædel ridder i Kong Alfonso IVs tjeneste, gotiske grav. Ved siden af hans er hans kones, Maria Vilalobos, som er afbilledet læsende i Timernes Bog.

Alfonso var engang begravet i hovedkapellet, men gravene blev ødelagt i det berømte jordskælv i 1755, der ødelagde meget af Lissabon. Nær indgangen er der en anden grav, der har overlevet. Denne tilhører en rig købmand ved navn Bartolomeu Joanes.

Bygningen er fortsat med afbrydelser helt indtil i dag. I det 18. århundrede, efter jordskælvet, blev hovedkapellet genbygget i rokokko-stilen fra den tid. Et bevis herfor er krypten i Joanes’ kapel.

Selvom man ikke kan påstå, at Lissabon Katedralen står mål med Notre Dame i Paris, giver dens lange historie, som kan ses på bygningen, stadig god grund til at besøgende i Lissabon kommer forbi.

Katedralen ligger i Alfama distriktet og kan nemt nås med bus eller tram.