OplevBarcelona.dk - Seværdigheder i Barcelona
Gør en god handel på Tyvenes marked i Lissabon

Tyvenes marked

Legenden siger, at en pilgrim på vej til Santiago de Compostella stoppede i Barcelona for århundreder siden. Han var så uheldig at blive anklaget for tyveri. Under retssagen sagde han, at hvis den hane dommeren skulle til at spise rejste sig og galede, var det bevis for, at han var uskyldig. Det gjorde den og han blev frikendt.

Der findes mange lige så farverige fortællinger om held mange steder i Portugal. Det er kun en af de mange interessante ting man kan finde i Fiera de Ladra (Tyvenes marked) i Lissabon. De har måske ikke alle sammen en lige så interessant baggrund, men der vil være hundredvis af tilbud, der vil være en historie værd efter ferien.

Hver tirsdag og lørdag flokkes både turister og lokale til Campo de Santa Clara, hvor de kan finde dusinvis af stande hele vejen op ad denne bakkede vej. Boderne byder på meget mere end bare farvestrålende malede fugle. Tøj, smykker, antikviteter og mange andre ting sælges på dette udendørs marked.

Det ligger ikke langt fra Alfama distriktet, et af Lissabons områder med stærk maurisk tilknytning, og folk samles her for at købe og sælge i skyggen af århundreder gamle bygninger. Fotografier fra slutningen af det 19. århundrede afslører et marked, der ligner det der er i dag. Genstande solgt dengang ville blive anset for antikke i dag, men fornemmelsen af livlig handel er den samme som dengang.

Smukke sølv eller kobber lysestager vises frem på et bord. Fascinerende glasting står på et andet i nærheden. Kakler, keramiske kunstværker, der er så elsket i Lissabon at der er et helt museum til dem, kan findes på et tredje.

Der er tøj i massevis. Sko af en slags der kun ville kunne findes i en eksklusiv skoforretning. Håndlavede bælter af portugals mestre. Kjoler, både afslappede og farverige og klassiske og raffinerede. Kort sagt, alt, både for tilbudsjægeren og den der søger højeste mode, tilbydes fra en Tyvenes marked bod.

Det er ikke overraskende, at mange ting reflekterer Portugals fortid som søfarende og handelsnation. Udskæringer fra forhenværende portugisiske kolonier i Afrika er bare et eksempel. Hvide kniplinger fra Tunis er et andet. Afrikanske masker, små skulpturer og meget mere pryder området for dem der søger det eksotiske til en favorabel pris.

Men der er også et stort udvalg i ting fra landet selv, der ikke er mindre interessante og lige så meget samlerobjekter. Lertøj fra Redondo tilbydes af dem der skatter lokal kunst lige så højt som den fjerne. Der er lige så stor chance for at finde håndlavet legetøj fra fjerne Porto og ting fra et slot i nære Sintra for skattejægeren på Fiera da Ladra.

Sælgerne er venlige og villige til at forhandle med alle, der har det på samme måde. Vær forberedt på at se det almindelige og det usædvanlige side om side. Vær klar til at bruge penge. For på Tyvenes marked er de der stjæler ikke velkomne.